Как да изберем лаптоп

 

Ако се интересувате от разумно пазаруване, актуални мнения, оценки на най-новите продукти и искате да направите възможно най-добрата покупка, тогава сте попаднали на правилното място. Ние искаме да Ви помогнем да направите най-добрия избор според бюджета и нуждите си, за което ви даваме всички наши топ препоръки на едно място, преди да вземете окончателно решение за закупуване на новия си лаптоп, настолен компютър, таблет или монитор. Нашия екип от експерти прекарва десетки часове в изследвания, за да ви предостави най-добрите модели на пазара. Ръководството ни съдържа стотици продукти в различни бюджети и категории. Стремим се да ви осигурим богат ресурс от информация на едно място и да ви спестим ценно време за ненужни изследвания на избраните от Вас продукти. За целта сме подготвили полезна информация и няколко категори, които да направят избора ви още по-лесен.

За какво ще използвате вашият лаптоп?

Лека употреба: Сърфиране в интернет, плащане на сметки онлайн, и-мейли и социални мрежи, организиране и споделяне на снимки.

Ежедневна употреба: Съхраняване и стрийминг на HD филми и музика, офис задачи като електронни таблици и създаване на документи.

Взискателна употреба: Мултитаскинг с няколко раздела и програми, сложни графики, редактиране на снимки и видео. Игра на средно тежки и тежки игри.

По-взискателните потребители ще искат да инвестират малко повече в по-висока разделителна способност на екрана, по-бърз процесор, повече системна памет, или по-голям твърд диск.

Колко важна е мобилността/преносимостта на лаптопа за вас?

Размер на екрана, вида и мощността на вградените устройства за съхранение, както и наличието или липсата на CD/DVD са от значение за всеки един потребител. Наличието на всички тези параметри засяга размера и теглото на лаптопа. Лаптопите обикновено попадат в три категории на теглото:

Под 2 кг.: Тези лаптопи са страхотни за пътуващите хора, за тези, които са свикнали да правят бизнес в движение. Това са модели също така подходящи за ученици или студенти, които така или иначе не обичат да носят много.
2 - 2.6 кг.: Този избор на среден клас осигурява баланс между мощност и преносимост. Чудесно за потребители, които понякога работят от кафенетата и летищата или потребители, коите не искат да правят компромис с производителността.
3 или повече: Тези модели осигуряват мощна обработка и по-големи екрани, идеални за геймъри и професионалисти, които рядко използват своите лаптопи далеч от бюрата си.

Дали вашият лаптоп изглежда и се чувства добре?

Можете да научите много за лаптопа от боравенето с него. Пантите и корпуса трябва да са достатъчно здрави, за да издържат ежедневна употреба. Тествайте капака и тялото, обикновено са изработени от пластмаса, но могат да бъдат алуминиеви или от по-специални сплави, важно е да видите дали те са едновременно твърди и достатъчно леки. Уверете се, че клавиатурата е подходяща за вас и разстоянието между клавишите и дълбочина им Ви позволява удобно писане. Бутоните и тъчпада трябва да ви позволяват солидно кликане, превъртане и увеличаване без пропускане. Също така, ако се разчита на това да въвеждате данни, уверете се че устройството, което изберете има допълнителна цифрова клавиатура. Ако нямате възможност да го проверите лично, все пак можете да проверите описанието и характеристиките на модела или винаги да разчитате на консултация от наш специалист!

Екран

Размер на Екрана

Размерите на екраните на лаптопа варират от 11 до 17 инча. По-голям екран е идеален за игри, гледане на филми, снимки и видео редактиране и разглеждане на документи. Имайте предвид, че по-голямият екран може да увеличи общите размери, тегло и  енергийна консумация на лаптопа, както и неговата цена.

Резолюция

Високата разделителна способност се равнява на по-добро качество на картината. Лаптоп екраните идват с редица резолюции (измерват се в пиксели, хоризонтала х вертикала):

  • HD: 1366 x 768 резолюция е стандарт за масовите лаптопи. Добре е за уеб-сърфиране, електронна поща и основни изчислителни задачи.
  • HD +: 1600 х 900 резолюцията е чудесна за игри и гледане на DVD филми. Тази резолюция се среща при някои 17" модели лаптопи.
  • Full HD: 1920 x 1080 резолюция ви позволява да гледате филми с високо качество, игра на видео игри, без да губите качество на детайлност и удобно работно пространство за графичните ви проекти.
  • QHD (Quad HD): С 2560 х 1440 или 3200 х 1800 резолюция, изключително висока плътност на пикселите създава отчетливи детайли и отчетлив текст, идеален за професионална фото и графична работа, както и за филми и игри с високо качество.
  • 4K Ultra HD: 3840 х 2160 резолюция е четири пъти повече от Full HD, предоставя създаване на богати цветове и образи за преглед и редактиране на невероятно реалистични изображения и графики. Подобни дисплеи може да откриете в моделите от най-висок клас.

Видове Дисплеи

Различните технологии на дисплея дават различни цветове и нива на яркост. Съвременните лаптопи масово използват така наречените TN матрици с LED подсветка, която може да показва ярки цветове с ниска консумация на енергия. Ако планирате да използвате вашия лаптоп, за редакция на снимки и видео или искате да гледате филми с приятели, изберете дисплей с IPS панел за по-широки ъгли на видимост и точност на цветовете. Покритието на екрана също е от значение. Тези с гланцово покритие обикновено предоставят по-богати цветове и по-тъмен и наситен черен цвят, а матовия дисплей ще намали неприятните отблясъци, особенно ако често работите на открито или в близост до прозорци.

Сензорни дисплей (Touch)

Лаптопите със сензорен екран  правят работата с вашия компютър по-интуитивна. Докоснете, за да изберете, задръжте и плъзнете, за да премествате елементи, тласнете да превъртите и щипнете за увеличение, както бихте направили на смартфона си или таблета. В момента самите операционни системи биват оптимизирани за такъв тип работа.

 Процесори

Процесорът на вашия лаптоп е неговия мозък. Неговата мощност и работата в комбинация със системната памет определят сложността на софтуера, с който може да работи, колко програми можете да имате пуснати по едно и също време, и колко бързо тези програми ще се изпълняват. Процесорите се произвеждат от две конкурентни марки Intel® и AMD.

Intel процесори 

 Процесорите на  Intel са в основата на повечето съвременни лаптопи. Съвременните процесори са с вградени в самите тях видео карти, позволявайки им да бъдат достатъчно производителни за всички ваши задачи. Ако трябва да ги степенуваме от ниска към висока серия, то те биха изглеждали така:

Celeron® и Pentium® процесорите на Intel са подходящи основно за не взискателните потребители и тези, които се нуждаят основно от електронна поща, интернет и гледане на филми и снимки. По-производителни процесори от тези серии са моделите с 4-ядра. Те се справят добре и с по-сложни задачи, но тяхната скорост и мултитаскинг възможности са ограничени в сравнение с тези от семейството на Intel Core.
Core i3 процесора е повече от достатъчен за ежедневните нужди като електронна поща, интернет и производители задачи. Той също е идеален за общи дейности като слушане на музика и гледане на HD филми.
Core i5 са малко над средния клас процесори и един от най-разпространените процесори на Intel. Достатъчно мощен, за повечето изчислителни задачи и мултитаскинг, така че да можете да стриймвате спортни предавания, създавате по-сложни графики и изображения или сте решили да релаксирате с любимата игра.
Core i7 е най-високия потребителски клас процесор, като най-мощните лаптопи са оборудвани с 4-ядра за още по-добра производителност. Въпреки това има и двуядрени модели, също с висока производителност, но енергоефективни. Това е предпочитаният избор на "напредналите потребители", като хардкор геймърите, графичните дизайнери, фотографи и видеооператори. Той се отличава със сериозен капацитет за мултитаскинг, мултимедия и създаване на проекти в 3D среда или с висока разделителна способност.
Core M: Процесор предназначен за ултра тънки устройства, предлагайки изобилие от мощност за ежедневно сърфиране и електронна поща, без да изтощава живота на батерията.

AMD процесори

Най-често срещаните са:

E-Series: Подобно на Celeron и Pentium процесорите на Intel, това са ориентирани стойностни чипове с ограничена скорост и мултитаскинг възможности. Те са подходящи за основни изчислителни задачи като електронна поща, сърфиране в Интернет и текстообработка.
A-серия: Подобно на Core чиповете на Intel, тези процесори включват графичен процесор, вграден в същия чип. Отново, ако трябва да ги степенуваме, различните модели позволяват:
A4: комуникативност, производителност подходяща за музика, снимки и видео
A6: Гладък видео стрийминг или разнообразие от офис и мултимедийни задачи
A8: Подобрена графична производителност, позволява потапяне в света на 3D игрите с HD формат
A10: флагманският чип на AMD, със своите четири ядра и изключителна графична производителност
FX: ексклузивен модел за сериозни игри и тежък мултитаскинг

Съществуват варианти в рамките на процесорните класове. Лаптопи, предназначени за изключително дълъг живот на батерията, често включват версия с ултра-ниско напрежение на изброените процесори, което обикновено жертва скоростта на обработка.
За тежки графики, работа или игри, изберете лаптоп със специална графична карта и видео памет. Когато разполагате с отделна графична карта,за разлика от интегрираната, Ви дава възможност за по-бърз мултитаскинг, по-гладка работа докато гледате филми и особенно ако играете игри или създавате или редактирате изображения.

 

 Памет 

Памет с произволен достъп, или RAM, е основен компонент в компютъра ни.Тя помага на вашия процесор да се справя с множество задачи едновременно. В нея се съхраняват всички програми, които стартирате след като пуснете вашия лаптоп. Съвремения софтуер изисква минимум 2 GB за базови нужди, но 4GB или повече се препоръчва ако редактирате графики, снимки, видео или играете игри. Повечето лаптопи имат предварително вградена 4GB или 8GB рам, а някои модели стигат и до 16 GB. Ако мислите, че може да ви е необходима повече памет за в бъдеще, изберете модел, който ви позволява да разширите своята RAM (почти всички модели в момента на пазара го позволяват).

Място за съхранение на информация

Свикнали сме да пазим всички наши любими снимки, игри или филми на нашите лаптопи и традиционните твърди дискове предлагат достатъчно голям капацитет за съхранение на всичките ви файлове, но добавят към лаптопа тегло и дебелина, а също така генерират топлина и шум. Алтернативния вариант (известни също като SSD дискове или твърдотелни), са в пъти по-бързи, много по-леки, не отделят почти никаква топлина и са по-тихи от стандартните твърди дискове - но те също така са много по-скъпи за единица GB. Обикновено осигуряват по-малко пространство за съхранение и затова се позлват като системни дискове - за да инсталирате вашата операционна система и програми т.е. нещата, които трябва да са най-бързи. Някои лаптопи разполагат с хибридно задвижване, което съчетава част от ползите на твърдия диск и SSD диска.

Твърдите дискове - HDD

 Традиционните механични твърди дискове са най-често срещаният тип за съхранение на данни, защото те са сравнително евтини и предлагат огромни възможности. Но те също така добавят тегло, генерират едновременно с това топлина и шум, а и не винаги са най-сигурното място за съхранение на важна информация. Разделени по бързина се предлагат в две стандартни скорости: 5400 оборота в минута, която  е достатъчна за уеб сърфиране, електронни съобщения, обработка и създаване на документи, както и повечето ежедневни задачи. Твърдите дискове с 7200 оборота в минута, прехвърлят данните по-бързо, което е от полза, ако редовно се работи с големи обеми от файлове.

SSD дискове

Твърдотелните дискове Solid-State drives, известни също като SSD дискове са в пъти по-бързи от стандартните твърди дискове, но обикновено предлагат далеч по-малък капацитет за парите си. SSD дисковете също предлагат огромни предимства в размер, тегло и ефективна мощност, заедно с незначително отделяне на топлинна енергия и безшумна работа, което ги прави идеален избор за ултратънки и ултралеки лаптопи. За разлика от твърдите дискове, SSD нямат никакви движещи се части, за да се износват. В някои лаптопи се използват SSD-та като основен и единствен вариант за съхранение на информация. Други се предлагат с по-малки SSD дискове с място за операционната система и приложенията (което би им позволило по-бързо стартиране) ,в комбинация с традиционен твърд диск с достатъчно място, за общо съхранение на данни.

Батерия

Живота на батерията варира от няколко часа до 12 часа или повече в зависимост от модела лаптоп, батерия и хардуерна конфигурация.
Вземете под внимание, че лаптоп подобрения - като например увеличаване на процесорната мощ, по-големи и по-големи екрани, по-бързи твърди дискове, или добавянето на оптично устройство - ще източват батерията по-бързо. Поради голямото разнообразие от модели на пазара, трудно може да се класират батериите, но обикновенно към всеки лаптоп има описани характеристики, по-които може да се ориентирате какво може да очаквате.

Портове и Свързване

 

Лаптопите обикновено предоставят няколко възможности за поддържане на връзка с Интернет, както и с други устройства. Повечето лаптопи предоставят най-новите безжични стандарти на Wi-Fi мрежа, плюс Bluetooth връзка, така че лесно да можете да синхронизирате вашия смартфон, говорители или други преносими устройства.
Ако често пътувате, помислете за лаптоп, който се свързва към мрежата чрез 3G/4G LTE, така че да можете да получите достъп до нея, дори когато не сте близо до Wi-Fi точка.
Следете за следните портове, които обикновено се използват за свързване на телевизори, камери, смартфони и други устройства:

USB 2.0: Свързване на външни устройства, игрови контролери, смартфони, MP3 плейъри и други аксесоари.
USB 3.0: трансфер на данни няколко пъти по-бързо от USB 2.0, но само когато се използва с USB 3.0 устройства. Напълно съвемстимо с USB 2.0 или по-стари стандарти!
USB Type-C: Осигурява бързи скорости и универсална мощ. Тепърва навлиза на пазара, но може да очакваме голяма промяна в скоростта на трансфер, както и в повишена захранваща мощност, за свързване на различни устройства.
HDMI: Осигурява връзката между всяко дигитално устрйство, притежаващо подобен интерфейс, като проектори, дисплей с висока резолюция, както и към вашия телевизор с плосък екран. Пренася едновременно звук и картина с високо качество.
Media-слотове за карти: Прехвърляне на снимки от вашия цифров фотоапарат или видеокамера.

Това са основните неща, които трябва да знаете, когато искате да изберете най-подходящия лаптоп за вашите нужди. Надяваме се да внесем улеснение при избора ви на машина, за да сте сигурни когато правите своя избор. Не се колебайте да ни потърсите, ако имате нужда от по-подробна информация или се интересувате от конкретни модели лаптопи.

Пазарувайте онлайн или директно в нашите офиси.

Намерете голямо разнообразие от лаптопи, компютри, таблети, смартфони, монитори и аксесоари на www.pic.bg или в представителните ни офиси, където ще откриете нашите специалисти, готови да отговарят на всички ваши въпроси.